Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

2012. Odiseja u svemiru: Nove slike iz "Prometeja", Ridleyja Scotta!

FILMOVI I GLUMCI / OBJAVLJENO: 02.12.2011. / Piše: Ivan Čupić 2012. Odiseja u svemiru: Nove slike iz "Prometeja", Ridleyja Scotta!

Ljubitelji ''Alien'' franšize jako su dobro upoznati sa kvalitetom brojnih njezinih izdanaka. Počevši od klaustrofobičnog  ''Aliena'' Ridleyja Scotta i militaristički nastrojenih ''Aliensa'' Jamesa Camerona, čak su i nešto slabiji nastavci (gotički ''Alien 3'' Davida Finchera i vizualno atraktivni, ali trivijalizirani ''Alien uskrsnuće'' Jeana Pierrea Jeuneta) za sobom ostavili traga u popularnoj kulturi. Nakon tri desetljeća filmske povijesti, preživjeli su termini poput: ''U svemiru nitko ne može čuti vaš vrisak'' ''Game over man!'', ''Svemirska kučka'', ''eksplozija Bambija'' i sl.

Ima li uopće smisla vraćati se dobro poznatom materijalu? Redatelj Ridley Scott (''Gladijator'', ''Blade Runner'') smatra da ima, ipak je on pokrenuo čitavu priču kada se godine 1979.  zajedno sa posadom rudarskog broda Nostromo zaputio na ledenu pustopoljinu planeta LV-426 i šokirao publiku onim nasilnim rađanjem stvora koji je od tada poznatiji kao Alien, čudovište čijim venama teče opasna kiselina, a kreće se brže od ljudi.

Nije bilo dovoljno da se sir Ridley jednostavno prisjeti kako se stvarno zaželio znanstvene fantastike, njegov su entuzijazam morali podijeliti i scenaristi Damon Lindelof (''LOST'') te Jon Spaihts, odnosno matični studio 20th Century Fox. Kotačići su bili na mjestu, veliki satni mehanizam koji je stajao nadvijen nad gledateljskom populacijom još od samih početaka produkcije, obavijen tamom i misterijom. Isprva poznatiji kao ''Alien prequeli'', ''Prometej'' se uskoro predstavio kao jedna sasvim drugačija vrsta (svemirske) biljke, projekt čiji je DNK uvelike preuzet iz serije filmova o Alienu, ali koji će nas uz pomoć čari moderne tehnologije i profesorskog znanja gospodina Ridleyja Scotta, odvesti u jednom sasvim drugom, još neistraženom pravcu.

Samo kratak pogled na glumački postavu otkriva nam kako se bez sumnje radi o jednom od najvećih naslova 2012. godine, zacijelo prvom značajnom kvalitativnom skoku još od legendarne 1999. godine (prisjetimo se: ''Matrix'', ''Klub boraca'', ''American Beauty'')! Svoje mjesto u ''Prometeju'' našli su redom: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Idris Elba, Charlize Theron i Guy Pearce. Prve slike iz američkog časopisa Entertainment Weekly prikazuju filmske junake u astronautskim odijelima, tajanstveno isklesano lice okruženo je motivima švicarskog umjetnika H. R. Gigera, a službeni sinopsis navodi kako će ljudska posada krenuti u potragu za ničim manjim od same tajne svemira! Kako to uvijek biva u mračnim avanturističkim filmovima, očekujte ''Srce tame'' Josepha Conrada, nikako ''Čarobnjaka iz Oza''.

I dok s radošću očekujemo spektakularnu 3D premijeru u lipnju sljedeće godine, odnosno prvi trailer do kraja godine, uživajmo na kratko u prvim slikama iz ''Prometeja'', neka razigraju maštu za buduće susrete.

Alien Aliens Ridley Scott Prometheus Ivan Čupić Cafe Cinema Prometej


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?