Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru
Filmski forum Film Aktualni filmoviOSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
Stranice: 1 2 3 Odgovori
Autor Tema: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"

Administrator
bukky

Ukupno postova: 82
Član od: 28.06.2009.
OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
18.11.2011. u 23:27:35
Obzirom da su ovaj put u pitanju jako ozbiljne i vrijedne nagrade od naših čitatelja ćemo zahtijevati dozu ozbiljnosti i kreativnosti više.

Za nas su nagradne igre prilika da otvorimo intenzivniju interakciju i dublji dijalog s čitateljima portala, da potaknemo na kreativnost i da se svi pritom dobro zabavimo. Tako je i ovaj puta jer sad od vas očekujemo da se na trenutak odvojite od surove dnevne svakodnevice i pretvorite u novinara ili filmskog recenzistu koji će napisati recenziju filmova Harry Potter i darovi smrti I & II. Ako u kojem slučaju niste zainteresirani pisanje filmske kritike/recenzije, možete napisati esej u kojem biste opisali na koji način biste vi zaokružili kraj priče o čarobnjaku Potteru (ako imate ideju o kraju kakav ste vi zamišljali). Ili, možete napisati revijalni specijal na temu cijele Harry Potter franšize.

Kako vas ne bismo u potpunosti obeshrabrili važno je upamtiti da će se estetika vašeg rukopisa vrednovati za nijansu više od stručnosti ali i da se od sudionika očekuje količinski minimum napisanog od dvije novinarske kartice teksta, što bi značilo 3600 znakova uključujući razmake.
Tekstove nam ne šaljete na e-mail, nego ih sami objavljujete na forumu portala Moj-FILM u posebno, za ovu priliku, otvorenoj temi.


Pobjednik ovog natječaja, osim što će dobiti prvu nagradu, svoj će esej, revijalni specijal ili recenziju imati priliku ponosno pokazivati na stranicama božićnog izdanja digitalnog MAGAZINA MOJ FILM.

Natječaj je otvoren do 25. studenog kada će vaše tekstove pregledati redakcijski žiri koji čine Katarina Starčević, Ivan Čupić i Mladen Šagovac, a koji će potom neovisnim bodovanjem ocjenjivati vaše radove.
Uredio bukky, 19.11.2011. u 12:47:54

Korisnik

Ukupno postova: 2
Član od: 06.03.2010.
Odg: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
19.11.2011. u 14:11:44
Bilo bi mudro da ljudi koji nisu pročitali sve knjige barem pogledaju prvih šest filmova o Harry Potteru zaredom. Franšiza filmova o Harry Potteru, kao i sami likovi su tijekom godina sazreli. Harry je postao zgodan mladić, kao i Radcliff, Grint je osoran, a Watson prekrasan. Neću pričati o njihovom glumačkom nastupu jer su svi na svoj način odlični i moćni likovi. A da i ne spominjemo glumačku postavu u kojoj su svi članovi priznati i iznimno talentirani britanski glumci. Mislim, pokušajte ponovno u istom filmu spojiti glumce kao što su John Hurt, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Brendan Gleeson, David Thewlis, Michael Gambon, Helena Bonham Carter, Imelda Staunton, Jason Isaacs i Bill Nighy.

Harry Potter i darovi smrti 1. dio u biti postavlja temelje i nadograđuje radnju za trijumfalan finale koji će sve obožavatelje oboriti s nogu.
Scenarist Steve Kloves je jako dobro ukomponirao mračno raspoloženje koje prati priču dok se polako otkriva sa laganim i svježim humorom baš u trenutcima kada je humor i potreban. Ovaj film nije kao mnogi drugi samo vizualni spektakl, već također počiva i na karakteru likova koji pridonose dubini radnje.
Mnogo je tema u ovom nastavku - žrtva, odlučnost, prijateljstvo, no iznad svega prihvaćanje i pomirenje sa sudbinom.
Darovi smrti 1. dio je u mnogim dijelovima vrlo uzbudljiv zahvaljujući popriličnom broju intenzivnih akcijskih scena u koje su izvrsno uklopljeni dramski i dramatični trenutci. Također, moram spomenuti da su animirane scene o podrijetlu Deathly Hallows predmeta prekrasno remek-djelo i za gledanje kao i za slušanje.
Ukratko, morala bih nadodati da je ovaj nastavak Harry Potter sage dosada najbolji. No, budite sigurni da će finale biti veličanstveno, ali i gorkoslatko jer je ipak riječ o emocionalnom rastanku. Kao i svemu, tako i sagi o Harry Potteru mora doći kraj. A ovaj film je početak toga kraja, a vjerujte mi ne bi ni htjela se išta odigralo drugačije.

Nevjerovatno putovanje koje je započelo prije jedne cijele dekade završava sa Harry Potter i Darovi smrti: Drugi dio. U epičnom obračunu između Dobra i Zla, "The Boy Who Lived" se nalazi licem u lice sa "He Who Shall Not Be Named". A kakav je to tek obračun bio - intenzivan, uzbudljiv, jednostavno je ostavljao bez daha!
Darovi smrti 2. dio završava ovu sagu na veličanstven način koji bi se svidio i ljubiteljima knjiga kao i ljubiteljima filmova. Uglavnom svi likovi koje smo upoznavali kroz prijašnje nastavke se pojavljuju i u ovom finalu. No meni se posebno istakao glumac Alan Rickman koji je portretirao profesora Snape-a, na način da je njegove scene uvijek bilo užitak gledati, no u finalu su njegove scene ostavile na mene dramatičan utisak. Film je odlično režiran - glazba, osvjetljenje, scenarij - sve je besprijekorno. Gledajući pojedine scene, doslovno mi se koža ježila i otkucaji srca ubrzavali, čisto iz razloga što je atmosfera bila jeziva, a iščekivanje preveliko. Tom osjećaju je pridonijela i dramatična muzička podloga ispresijecana trenutcima potpune tišine baš na pravim mjestima tijekom filma.
Ovaj film, i ovo finale premašuje sva očekivanja, a pošto ne želim kvariti doživljaj spoilerima, svima vama koji ga još niste pogledali samo ću reći da čak iako niste fan Harry Potter sage - Ovaj Finale Vas Neće Ostaviti Ravnodušnima!
O moj Bože, ovo je kraj! Ali kakav je to kraj samo bio!
Istina, bit će jako čudno naviknuti se da više neće biti filmova o Harry Potteru kojima bi se radovali i koje bi željno iščekivali. Jako će mi nedostajati ova odlična i maštovita Harry Potter franšiza, no raduje me činjenica da je ova saga dobila prekrasan završetak, kakav i zaslužuje.

Moja ocjena je čista petica.

Uredio mallory, 19.11.2011. u 15:06:45

Korisnik

Ukupno postova: 1
Član od: 15.07.2010.
Harry Potter i Darovi Smrti- I i II.dio- Potpuni preokret
19.11.2011. u 15:28:18
Zamislite da ste u Old Spice reklami. Pogledajte lijevo- naići će te na prvi film Harry Potter franšize: Harry Potter i Kamen Mudraca. Primjećujete kako je Harry samo nevino malo djetešce. Pogledajte desno. Naići će te na zadnje djelove ove sage: Harry Potter i Darovi Smrti. Primjećujete kako su svi već odrasli, film nije više za mala derišta.
Ovako bi se najlakše dalo opisati potpuni preokret koji se dogodio od prvog do zadnjega filma. Filmovi više nisu sretni, veseli, obiteljski, smiješni. Uozbiljili su se. Kao i što se čovijek s godinama uozbilji. Ja sam bio toliko sretan da sam svoje djetinjstvo proveo uz njih. Bio sam emocionalno povezan sa Hermionom- pametnicom, Harryjem- izrugivanim i Ronom- dobrodušnim. U svakom od njih nalazio sam nešto što sam nosio u sebi. Zato sam i reva' ko kišna godina kad je završio. Jednostavno, ne mogu ne povezati svoje životne doživljaje sa doživljajima filmskih heroja. Onaj osjećaj koji me uhvatio na zadnjem kadru zadnjeg filma- znak za peron devet i tri četvrtine je neopisiv. Ali, sad je već dosta o mojim osjećajima- za to plaćam psihoterapeuta - bacimo se na filmove.
Prvi dio je imao puno manju ulogu od drugoga. Koncipiran kao tzv. road film nije puno otkrivao. Nekima je čak i bio dosadan. Harryevi fanovi su navikli na akciju, dok je ovdje gotovo pa jedina akcija bila scena trčanja po šumi u bjegu od Voldemortovih smrtonoša. Ali to nije bitno. Film počinje izjavom tadašnjeg ministra magije Rufusa Scrimgeoura kako je Ministvo sigurno, i odbija se velikoj moći lorda Voldemorta. Naravno, u toj rečenici ima istine kao i da vam ja sada kažem da me je Elvis pretekao u letećem autu u Kerumovom dućanu u kojem je Željko osobno radio na mesoreznici. Ministvo nakon nekih dvadesetak minuta filma pada. Život svih čarobnjaka je upitan, a Harryja pogotovo. Jeli, ipak je on najtraženiji „zli“ čarobnjak na svijetu. Dementorima vlada Voldemort- svi zločinci su na slobodi. Opći kaos. Harry i Hermiona se muče sa Ronovom slomljenom rukom koja je nastala kao posljedica aparatiranja, a bogme još i više sa horkruksom kojega su ukrali iz ureda Dolores Umbridge (one zle kuje iz petoga djela). E sada, preporučam svima koji nisu gledali film (ako postoje) da samo preskoče nastavak i da skoknu na sljedeći paragraf. Film ovdje dobiva ljubavni karakter, jer Ron misli da je Harry zaljubljen u Hermionu te pobjegne. Tu do izražaja dolaze Dumbledoreovi posmrtni pokloni Harryju, Ronu i Hermioni. Prvo je Hermionin došao na red- knjiga koja im je (uz pomoć Luninog oca) pomogla otkriti značenje Darova Smrti. Darovi smrti su opisani uz pomoć predivne animacije, koju je jednostavno nemoguće ne obožavati. No, Xenophilius je odao Harrya i Hermionu smrtonošama, te su ih oni uhvatili odmah nakon što je Harry otkrio još jedan Horkruks- Mač Griffindora. Dobby ih potom spašava- ali nakon poluuspjele aparacije umire. Ovdje baš ide ona poznata američka fraza: Take one for the team. Harry je njega oslobodio od Malfoyeve vlasti, a on je za njega umro. OK, nisu baš jednake usluge, al nema veze.
I tu je kraj prvoga filma.
Drugi film počinje prizorom Voldemorta kako otvara Dumbledoreov grob i krade njegov štapić. To je Bazgov štapić- najmoćniji štapić na svijetu i jedan od Darova Smrti. On misli da će postati neuništiv, al' vara se- a o tome će mo malo kasnije. Uz pomoć odbjeglog goblina provaljuju u Gringotts te kradu posljednji horkruks. Zatim idu u Hogwarts (točnije u Hogsmeade, kod Albusovog brata) koji im pomaže da istjeraju Snapea sa pozicije ravnatelja u Hogwartsu. Od toga Voldie (od milja Voldemort) poludi, te zapovijedi Harryu da se bori s njime. Ako niste pogledali film, vrijeme je da prestanete čitati ovu kritiku, te da se zaletite do videoteke i posudite ga. Sada počinje poznata Bitka za Hogwarts, gdje svi učenici sudjeluju.Oni pobijeđuju, ali Harry ipak odluči otići ka Voldiju. I umre. Tamo ga dočeka Albus i malo porazgovara s njime. Harry se vraća među žive, jer je iskoristio Albusov dar i treći dar Smrti- Kamen uskrsnuća, koji je bio skriven u njegovoj prvoj zvrčki. Harry uskrsne i novi dio Bitke počinje- i pobijede. Spektakularna scena druge borbe Harryja i Voldija je nešto što se ne smije propustiti. Harry, pogađate, pobijedi i dobiva Bazgov štapić. Tu ima dosta polemike oko toga čiji je točno, ali to prepuštam vama da otkrijete. (jer nekako znan da niste pogledali film ) Harry odluči popraviti svoj štapić sa Bazgovim, a potom ga se riješi. Film završava scenom na King's Crossu, koja se događa 19 godina kasnije. Harry i Ginny Weasley (koja se preziva tada Potter), zajedno sa Ronom i Hermionom Weasley (da, stupili su u brak) gledaju djecu sa ponosom. Mladi Albus Severus Potter (aka Harryjev sin) se boji da će upasti u Slytherin. Harry ga ohrabljuje. Ukrca se na vlak, i svi ponosno odlaze u Hogwarts. Ja revem ko kišna godina. Ide znak za peron 9 i tri četvrtine, a onda ide špica.
I to je to. Filmovi su nevjerojatni. Zapleti, obrati i sve je neopisivo. Malo čak zapleti podsjećaju na neku španjolsku sapunicu, ali dobro je. Filmovi su neopisivi. Doživljaji života. Čista petica.

Važno je znati da mi svi imamo magiju u sebi
J.K. Rowling

Korisnik

Ukupno postova: 1
Član od: 30.05.2010.
Odg: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
20.11.2011. u 14:53:58
Harry Potter i Darovi smrti
Tijekom zadnjih nekoliko godina, koliko traje 'ludnica' za Potterom, pročitala sam sve knjige i pogledala sve filmove iz serijala pa sad odlučila napisati nekoliko riječi o tome.
Dobro vam je znano kako je J. K. Rowling napisala sedam knjiga o avanturama i školovanju Harry Pottera. Prema istoimenim romanima nastalo je osam filmova, od kojih je posljednji nastavak prema knjizi Darovi smrti podjeljen u dva dijela. Iako većina možda smatra kako je bilo nepotrebno posljednji nastavak knjige razlomiti u dva dijela filma, osobno smatram da je to ipak bio dobar potez jer je ovo ipak nastavak u kojemu nam je prikazan završetak borbe između dvaju suprotstavljenih strana.
Osvrnut ću se na posljednje dijelove serijala, Darovi smrti I i II, koji uvelike odstupaju od svih prijašnjih filmova. Za razliku od prvoga filma koji nam je bio prikazan davne 2001. godine Potter i društvo su odrasli pa je prema tome i film ozbiljniji, napetiji, možda su ga pogledali i i neki od onih koji nisu bili fanovi Harry Pottera. Što se glume tiče vidimo kako su mladi Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint sazreli u glumačkim vodama, gluma im je kvalitetnija i prirodnija. Sam sadržaj filma, u onosu na knjigu, je vrlo dobro razrađen, iako knjiga opširnije i vjernije opisuje neke događaje. Unatoč tomu, film niti približno nije razočaranje.
Temelj priče je potraga za horkruksima koje je potrebno uništiti kako bi na samome kraju mogli uništiti i Voldermorta, konačno mu stati na kraj. Romantična priča koja prati film je ljubav i simpatija naslućena već u 'Plamenom peharu' između, sad već mladića i djevojaka, Rona i Hermione te Harryja i Ginny. Cijeli film prati odlična glazba, ali i mračna atmosfera koja se odlično uklapa u samu radnju filma.
Gledajući oba filma, moram priznati kako je bilo nekoliko zapanjujućih i vješto prikazanih scena. Željela bih izdvojiti neke od meni najdražih; posebno me se dojmio trenutak u kojem Harry spoznaje kako od prvog susreta s Voldemortom, još u djetinjstvu, u sebi nosi dio njega te kako ga ne može uništiti ako ne uništi i ovaj dio duše koji nosi u sebi. Težak je bio taj trenutak odluke i spoznaje. Unatoč svemu, Harry se odlučuje za jedino ispravno u tome trenutku, a to je da mora žrtvovati sebe za dobrobit drugih.
Prije susreta s Voldemortom, u Zabranjenoj šumi, otvara zvrčku koju je naslijedio od Dumbledora i u njoj pronalazi 'kamen uskrsnuća' koji će muomogućiti da se vrati među žive nakon što Voldemort baci na njega znanu kletvu Avada Kedavra. Voldemort u ovome trenutku misli kako je Harry mrtav te odlazi u posljednju bitku kako bi preuzeo Hogwarts i dobio nove sljedbenike.
U ovome mi se dijelu svidjelo to što, iako je prikazano kako je Harry živ, glavnu ulogu u ključnome momentu dobija oduvijek nespretni Neville koji izvlači Gryffindorov mač iz Razredbenog klobuka i odsijeca Nagini glavu, uništavajući tako posljednji horkruks.
Sada slijedi istina o Bazgovom štapiću, prava istina o njegovome vlasniku te borba Voldemorta i Harryja. Moram priznati da sam očekivala kako će borba dulje trajati, ali svejedno sam ostala zadivljena načinom na koji je prikazana te glazbom i scenom koja ju prati.
Željela bih poručiti svim fanovima Harry Pottera, svima onima koji su odrastali uz njega, kako ovo ne mora biti kraj. Ukoliko niste čitali knjige svakako vam ih preporučam, usudit ću se reći, knjige su bolje od filma, rasplamsat će vam maštu, doći ćete do drukčijih spoznaja o likovima, situacijama u kojima se nalaze i tijekovima događanja. Ukoliko ste pročitali sve knjige, pogledali sve filmove, priznajte kako je to dijelo vrijedno ponovnog čitanja i gledanja. J. K. Rowling je ostavila ovim djelom poseban trag u književnosti, ali jednako tako i u odrastanju mladih ljudi. Vjerujem, i nadam se, kako će ga i sljedećih nekoliko generacija čitati s barem jednakom pozornosti i ljubavlju kao i mi.

Korisnik
Carnivora

Ukupno postova: 178
Član od: 01.09.2009.
Odg: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
22.11.2011. u 17:42:07
Harry Potter,
svijet u čarobnom štapiću

Stajali smo pred ulazom u kino, djevojka i ja, gledali redove ispred blagajni, ushićena lica ljudi koji s nestrpljenjem očekuju kupiti svoju ulaznicu, sjesti u udobne fotelje, i gledati završni film o malenome čarobnjaku: Harry Potter i Darovi smrti, drugi dio. Pogledao sam je krajičkom oka, i za razliku od drugih, na njezinu licu bio je čudan izraz melankolije i sjete, kao i tuge da će nečemu tako divnom i posebnom doći kraj.
Potvrdili smo rezervaciju i preko reda kupili karte, tik prije isteka rezervacija, praćeni negodujućim pogledima koji su dopirali iz redova iza nas. Stali smo da kupimo velike porcije kokica, zajedno s velikim Coca-Colama, i zaputili se prema dvorani koja je „čekala“ iza ugla, otvorenih vrata, primajući sve one koji žude za posljednjim daškom čarolije. Sjeli smo na ljubavno sjedalo, odložili stvari, smjestili se udobno, zabačenih glava i isprepletenih prstiju gledali kako se vrte traileri najavnih filmova, isprekidani crnim siluetama glava ljudi koji polako ulaze u dvoranu.

Misli su mi odlutale na tu davnu godinu, kada sam od prijateljice dobio u ruke knjigu, na čijoj je korici bio naizgled smiješan dječak s ožiljkom, kako jaše na metli i rukom pokušava uhvatiti malenu zlatnu kuglicu s krilima, dakako, svima poznatu kao zlatna zvrčka. Okretao sam knjigu i zainteresirao se za pozlaćeni natpis u reljefnom obliku, koji je, vjerujem, zapeo za oko svim klincima, pogotovo onima koji su kao ja, tada navršili jedanaest godina.
Nisam sumnjao da ću, otvorivši korice, upasti u jednu od najljepših priča ikada ispričanu, i pritom, zajedno s knjigom odrastati, kao što je sreće imala i većina fanova. Od prve stranice, autorica J. K. Rowling uspjela je pobuditi interesovanje u meni koje je raslo svakom novom stranicom, praćenom poznatim zvukom šuškanja papira. Svijet magije, čarobnih napitaka, neobičnog sporta poznatog kao Metloboj, i nadasve posebne škole u koju su, vjerujem svi barem jednom poželjeli ući.
Nastala, pretpostavljam kao priča koja je bila posljednja nada za mladu majku, pretvorila se u priču epskih proporcija koja nas je godinu za godinom, vraćala Hogwartsu, Harryu, Hermioni, Ronu i ostatku ekipe u pelerinama, gdje smo se barem na tren izgubili iz ovoga sivog svijeta i nasmiješena lica obitavali u okrilju Zabranjene šume, i goleme knjižnice - dvorca.
Kako su se knjige nizale, tako je i Harry Potter, sa svojim prijateljima io, unoseći dozu ozbiljnosti u radnju, otkrivajući detalje njegove prošlosti, uvlačeći nas dublje u zavrzlame i intrige čarobnjačkog svijeta. Takav razvoj radnje naišao je na popriličan broj kritika, na koje se, vjerujem, fanovi nisu obazirali, već su hrlili do knjižara i nestrpljivo stajali u redu za svoj primjerak.
Otprilike, kada je četvrta knjiga, u nizu od sedam, izašla na police pojavila se ekranizacija prve knjige koju sam s velikim iščekivanjem gledao, i oduševio se. Ako mi je mašta radila, onda je nakon pogledanog dvosatnog filma šištala na sve strane, poput pare. Živopisni likovi, kao da su izašli sa stranica ispunjenih crnom tintom, efekti koji su pratili stvaranje magija i nadasve utakmica Metloboja, oduzimale su mi dah.
Knjige su se izmjenjivale s izlascima filmova, utažujući tako žeđ za dozom čarolije koja će poput sjećanja, u sivoj niti iscuriti iz štapića i vratiti osmjeh na naša lica. Vraćali smo se svojim osnovnoškolskim i srednjoškolskim životima, zaboravivši na malenog čarobnjaka i njegovu sudbinu, sve dok ne bi ugledali plakate, ili reklame na televiziji. I tada je svijet stao. I postojao je samo Harry Potter.
A onda je, nakon deset godina, kada smo i sami prešli malenog čarobnjaka u godinama, došao prvi znamen kraja u pisanom obliku. Na policama su se pojavile smeđe-narančaste knjige, sa posljednjom etapom u životu dragoga nam Harrya i njegovih kompanjona, ostavljajući onaj slatko-gorki osjećaj u ustima nakon što smo okrenuli posljednju stranicu, provjeravajući da je doista posljednja.
Godinama, knjige su postale svjetski fenomen, ističući tako autoricu J. K. Rowling kao jednu od najutjecajnijih žena u povijesti Velike Britanije. Što je nekada bila žena koja je živjela od socijalne pomoći, sada je bila jedna od bogatijih žena svijeta. Vjerujući u svoj san, koračala je tim trnovitim putem, gdje je na „vrhu brda“ držala punu šaku divnih latica ruža svih mogućih boja…i čarobni štapić.
Tako smo se poslije zadnje knjige o malenom čarobnjaku svi polako okrenuli filmskim izdanjima priča, proživljavajući opet epske trenutke, uživajući u vizualnim i zvučnim efektima, raspravljajući o određenim segmentima koji su bili u knjizi, a nisu se pojavili u filmu. Rasprave su bile i žestoke, ali na kraju, nitko nije mogao otići ravnodušan i reći da film nije bio dobar, pa i odličan.
Upoznati s današnjim načinom života, i isisavanjem novca iz svake moguće stvari, neki su dočekali razdvajanje posljednjeg filma s razočaranjem i negodujućim komentarima. Ja sam ga, objeručke, prihvatio. A taj, kraj, bit će odgođen, bar za neko vrijeme.
Iako su neki stručnjaci ocijenili da knjige nisu dobre za djecu, da ih uče vjerovati u nešto što ne postoji, ja ih žalim. Jer, oni su samo odrasli ljudi, a srca, slijepih očiju i smetenih čula, bezjaci bez traga magije u sebi. Svakome treba malo čarolije u životu, iskra magije da začini gorak život, zamah čarobnim štapićem koji će otrti suze s naših lica. To je ono što nam te knjige pružaju. Mali bijeg od stvarnosti gdje je sve moguće, i gdje dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Cijelog trajanja filma pratio me tužan osjećaj, praćen čudnim grčem u želucu, koji se zrcalio i na licu moje djevojke, čak i za vrijeme odjavnih slova. Ostali smo sjediti sve dok i posljednje slovo, i završna nota nije utihnula s golemog platna, ostavljajući nas tako same u dvorani, u kojoj su zadnji tragovi magije isparili u ustajalom zraku.
Cijelo vrijeme do kuće, vozili smo šutke, povremeno se pogledavši, podarivši kratak osmjeh. Pitala me; „Je li ovo zaista kraj?“ Nisam joj odgovorio. Je ti to doista kraj? Da li je nestala magija s ovoga svijeta?
Ušli smo u kuću i sjeli na kauč, zadubljenih pogleda, odlutalih misli. Prelazili pogledom predmete, tražili iskru magije koja bi razigrala djetinje srce. Nemirnog duha ustao sam i prošetao do police, te skinuo knjigu s koje sam otpuhnuo prašinu, i prešao rukom po naslovnici, osjećajući reljef natpisa pod prstima.
Sjeo sam kraj nje, i otvorio prvu stranicu, te počeo čitati na glas: Dječak koji je ostao živ. Gospodin i gospođa Dursley, Iz Kalinina prilaza broj četiri, bili su ponosni što su normalni ljudi…
Čitao sam do kasno u noć, gdje je djevojka u mojem zagrljaju zaspala, sa smiješkom na licu. Sklopio sam knjigu i naslonio se, sklopivši oči, s osmjehom, znajući da Harry Potter živi, svaki put kada otvorim korice e prašnjave knjige. I s njim, onaj tračak magije koji nam, kao začin, daje boju u tmurnom crno-bijelom životu. Dovoljno, tek toliko da, sa smiješkom, dočekujemo svaki novi dan.

Korisnik

Ukupno postova: 2
Član od: 20.11.2009.
Odg: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
22.11.2011. u 18:21:13
Moj Harry Potter završetak

Harry Potter je oio, prošlo je više od trideset godina otkako je porazio Voldemorta a onda se naglo opet pročula riječ Smrtonoše. Harry Potter je navršio pedeset godina i njegov sin Albus je nestao nedaleko Hogwartsa dok je istraživao darove smrti a jedini trag, koji vodi do Albusovih otmičara je znak lubanje i zmije, znak Smrtonoša, koji su također u lovu na darove smrti, naročito love prsten, kojim bi uskrsnuli svog vođu Voldemorta i otkrili kako obnoviti horkruse kako bi potpuno oživjeli Voldemorta. Smrtonoše naravno mrze Pottera, koji je dvaput preživio napad Voldemorta, jednom kao dječak, jednom kao tinejđer. Kako je na Harrijevoj ruci urezano Ne smijem lagati još od doba njegova školovanja, Albusova žena Rose, Ronova i Hermionina kćer, vjeruje svome svekru i kreće u potragu za Albusom zajedno sa Harryem. Tada stiže pismo, Smrtonoše traže od Harrya prsten u zamjenu za Albusa. Rose je tužna. Harry je posljednji vidio prsten. On se više i ne sjeća gdje bi taj prsten mogao biti, ali se nada da je još na ruci Dumbledorea ili u šumi oko Hogwartsa, ako ga već netko ranije nije pronašao. Sjeti se Lune i njezina oca. Njezin otac je posjedovao medaljon Darova smrti.
Harry se nada da će mu Luna, koja posjeduje novinsku agenciju pomoći pronaći prsten, kojeg Smrtonoše traže kao zamjenu za Albusa. On osjeća da medaljon njezina oca skriva još neku tajnu.
Ginny pozdravlja Harrya i kaže mu da se čuva, dajući mu za put svoj čarobni štapić a Ron i Hermiona odlaze s njim i sa svojom kćerkom prema Hogwartsu. Kreću na peron 9 ¾.
U Hogwarts Ekspresu ih preplavljuju sjećanja na čokoladnu žabu, na Longbottoma, na Draca, na Dementore, na metloboj i na Voldemorta. Boje se da se ponovno okupljanje Smrtonoša dogodilo u najgori trenutak, jer je Ministrastvo čarolije opet izgubilo moć nad nekoliko jakih čarobnjaka, koji su pobjegli iz Azkabana i skrivaju se u špiljama paukova u Zabranjenoj šumi kako bi pospješili svoje moći paukovim sokovima.
Njih trebaju spriječiti u jačanju, misli Hermiona, ali Ron i Harry misle da je bolje da Luna istraži priču o Smrtonošama i da im da očev medaljon za, kojeg je Harry otkrio uz pomoć knjige Nicolasa Flamela da je u medaljonu Lunina oca dio kamena mudraca i da to traže zapravo Smrtonoše kako bi kad ožive Voldemorta dali svom vođi vječni život.
Hermiona umiruje Rose i daje joj nekoliko savjeta kako da njih dvije same pronađu Albusa dok Harry i Ron posjete Lunu, one će krenuti u zabranjenu šumu i ulovit će Smrtonoše uz pomoć čarolija levitiosa i imperius.
Naravno, Harry i Ron ne znaju za Hermionin plan odlaska s Rose u zabranjenu šumu i na metlama odlaze k Luni, koja je jako zauzeta, ali za svoja dva najbolja prijatelja ima vremena.
Njezina redakcija je velika i otmjena i Harry u uredu prepozna nekoliko ih prijatelja Angelinu, Cho, Seana, te Ronova brata Georga.
Ron zafrkava Harrya da je Cho još lijepa žena, ali Harry se samo smješka, Cho je bila njegova prva ljubav, ali sad je to davna prošlost. Ona se udala za pisca, a on se oženio sa Ginny.
Njezin sin Maks radio je kao asistent Lune i bio je sličan Cho. Pozdravili su se. Luna je čula za Albusovu otmicu, bila je to velika vijest. Bez tragova, nema priče, Luna im je objasnila, a kad ju je Harry pitao za očev medaljon, ona je rekla da ga drži iznad vrata.
Iznenada shvaća da to nije originalni medaljon već kopija.
U uredu nestaje svjetlo. Začuju se grmljavina i naglo zatamni i zahladi. Ron odmah shvaća da su to dementori i da su došli po njih.
Luna odmah pokreće neko vitlo, koje počne zavijati kao sirene, a George im objasni da je to sirenohuk, koji stvara zvučni patronus oko zgrade, njegov izum za zaštitu.
Ron i Harry kao i ostatak zaposlenih u novinskoj agenciji Lune se apartiraju u šumi. Tu dolazi kentaur Celzijus i govori da je vidio dvije žene kako nestaju u paukovim špiljama.
Iznad šume se pojavio znak Smrtonoša.
Po opisu, Ron i Harry znaju da su te dvije žene čarobnice, vještice Hermiona i Rose i da su sigurno otišle same spasiti Albusa. Kreću ih spasiti, a Cho, Angelina i George odlaze s njima u spašavanje.
Ron gleda blijedo prema šumi i paucima od, kojih se i dalje nije izliječio i straši ga sami ulaz u špilje. Nebo se mrači i oni gledaju u crnu rupu. Ron se nasloni na stablo. Harry ga gleda. To je a vrba. Svi vrište jer znaju da napadačka vrba ima snažne grane i ne voli da je se dira. Velika a vrba ih uzima i Harry, Ron, Cho, Angelina i George završe u crnoj rupi ispod vrbe.
Harry se vraća sjećanje kad je tu stajao Snape, Sirius i kad je Peter Pettigrew pokazao svoje pravo lice. Ron je samo dodao kako je tu slomio nogu i izgubio štakora. Nije se htio zagledati u korijenje, koje je bilo ispunjeno paucima.
Iz daščare su se čuli glasovi. Iznenada je netko dohvatio Harrya i odvukao ga je prema tami.
Harry se našao pred stolom na, kojem je bilo tisuće prstenova, a pred njim je hodao muškarac u crnoj odjeći s plaštem sa najjačim čarobnim štapićem u ruci.
Oko vrata muškarac je imao pravi medaljon Lunina oca, detektor za nalalaženje tri čarobna artefakta, prsten, čarobni štapić i plašt nevidljivosti.
Ovo je sve bila zamka da se uzme plašt od Harrya. Harry je ljutit tko ga je izdao. Iz mraka izlazi Choin sin Maks. On pokazuje svoju ruku, on je sin Smrtonoše. Muškarac u crnoj odjeći je isto Smrtonoša, sin Draca, Scorpio.
Oni će osvetiti Voldemorta, riješit će se Harrya. Harry ima samo čarobni štapić Ginny uz sebe. Uzima ga i uperi ga u dvojicu smrtonoša. Upotrebljava ga. Čini se da je Ginny čarobni štapić zaštitila nekom jakom čarolijom jer Scorpio Malfoy i Maks ne mogu izdržati tek čaroliju Luminos, svjetlost, koju je Harry jedva izrekao.
Scorpio i Maks bježe iz daščare. Hermiona i Ron, George, Angelina i Cho ulaze da spase Harrya. On je dobro. Ron je ugrabio pravi medaljon sa Scorpio dok je ovaj bježao. Scorpio je isti svoj otac Draco, malo je kukavica, uplašio se Harryeve tajne moći.
Cho je potištena što joj je sin izdajnik, ali Harry joj govori kako će sve biti dobro kad unište sve darove smrti, nove ili e.
Hermiona je čula kako smrtonoše imaju kovača artefakata i da će on njima iskovati prsten. Hermiona i Rose se ispričaju Harryu i Ronu što su krenule u akciju spašavanja Albusa bez njih.
Luna im šalje pismo sovinskom poštom. Albus je pronađen, bio je zatočen iza pokretnih stuba u Hogwartsu, pronašla ga je Plačljiva Mrytl, koja pozdravlja Harrya. Svi se smiju i vraćaju se kući gdje Harry grli svog sina, a Ginny mu govori kako je svoj čarobni štapić zaronila u ljubavni napitak kako bi ga čuvao. Svi se okupe u obnovljenoj Jazbini, a Ron i Hermiona odluče na neko vrijeme živjeti kod Billya gdje je Fleur otkrila kako popraviti i sat okretač u prošlost te se boji da će ga smrtonoše ukrasti.
Tijekom noći, Harry dobiva pismo, smrtonoše su pronašle prsten, on zna da mora opet pozvati Dumbledoreovu vojsku iz Hogwartsa, obnoviti mali red feniksa i spasiti čarobnjački svijet prije nego se opet pojavi Voldemort ili Voldemortov nasljednik. Harry u tom uspjeva, pronalazi Draca Malfoya i govori mu o Scorpiju. Draco ne vjeruje u Harryeve priče, ali kad vidi svog sina iznad zdjele sjećanja, koja se nalazila u ormaru Luciusa Malfoya vrlo se zabrine. Pokušava razgovarati sa Scorpiom, ali u Scorpija je već ušao jedan horkrus i on je osjetio moć Voldemorta napada Draca i teško ga rani čarolijom crutio, mučenja. Draco uspjeva poslati poruku Harryu da mu spasi sina.
Albus, koji je spašen od smrtonoša, bio je Scorpiov prijatelj u školi i govori da zna gdje je Scorpio, nedaleko zemlje divova jer su divovi bili njegovi prijatelji.
Odlaze na metlama, Harry i Albus. Tu u zemlji divova susreću Hagridovu obitelj, koja ih lijepo primi. Saznaju da su smrtonoše ukrale zmajeva jaja i da spremaju nekako slavlje u planinama. Ron im je poslao medaljon Lunina oca, jer medaljon ima snagu uništiti horkruse.
Harry i Albus se prikadaju i gledaju dalekozorima prema šatorima. Smrtonoše su obnovile kotao krvi i kosti. Scorpio zna čaroliju rođenja iz kosti jer ju je doznao iz Lucijusevih sjećanja.
Gledaju spravljanje napitka, dodano je zmajevo jaje, kost. Iznenada Harry odjeven u plašt nevidljivosti nogom prevrće kotao i sav se napitak ulije u tlo. Divovi se bore sa Harryem i Dumbledoreovom armijom, koja se pojavila ispred njih, oni podižu divove leviosom u zrak gdje divovi ostaju visjeti kričući za pomoći, dio Dumbledorove armije postala je i Hagridova obitelj kao i Scorpiova majka.
Scorpio i Harry se bore. Albus dolazi i bori se sa Scorpijom. Harry vidi da Albus gubi i stane ispred svog sina kao što je njegova majka Lily stala ispred njega da ga obrani. Harry je ranjen. Gleda u Scorpija. Uzima medaljon Lunina oca i razbija Scorpijev prsten na ruci. Začuje se krik, a dim u obliku Voldemorta nestaje zauvijek iz Hogwartsa. Harry gleda u zvijezde, koje se gase u njegovim očima kao jednom Dobbyu.
Ginny plače, a Hermiona i Ron isto osjećaju tugu. Ispred Hogwartsa se diže veliki kip Harrya Pottera. Harry s rukom u gipsu gleda svoj kip i Luna ga intervjuira u njegovoj sobi u Hogwartsu. On gleda kroz prozor i sjeća se Dumblodorea i zvrčke. Bilo je to lijepo vrijeme odrastanja, a on je sad oio i zauvijek je porazio Voldemorta.
Maše svojoj Ginny. Stigla je jesen i Hogwarts prima nove učenike čarobnjake, koji ispred kipa Harrya Pottera zadovoljno promatraju njegov ožiljak u obliku munje.

Korisnik

Ukupno postova: 1
Član od: 07.03.2010.
Odg: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
22.11.2011. u 18:37:42
Revijalni specijal na temu cijele Harry Potter franšize

Tko je Harry Potter? Sjećam se da sam se i sama to pitala prije desetak godina. Znam da je bilo i prije čarobnjaka u književnosti kao što su Merlin i Gandalf, ali meni su se sviđale priče o junacima, koji poput priča u Dickensu pobjeđuju svoje porijeklo i postaju bolji ljudi, oni su okovani svojom prošlošću, ali ona im dozvoljava da rastu, a Harry Potter kroz svih sedam knjiga ne samo da raste on postaje čovjek svjestan svoje dužnosti-spašavanja svijeta od velike opasnosti Voldemorta. I to putovanje odrastanja i učenja života, straha, ljubavi i dužnosti dalo mi je uvid da je čarolija samo jedan dio Harry Pottera, nije cijela priča. On je čarobnjak, to se ne može reći da nije, ali on je ipak ljudsko biće sa osjećajima što dokazuje i epilog na kraju sedme knjige u, kojem je Harry tek otac, koji svoju djecu otpravlja u školu. Uloga Harrya Pottera je da svijetu pokaže da je svijet vrijedan vlastitog doprinosa za promjenom na bolje, kako je on pobijedio svoje strahove i porazio Voldemorta svog najvećeg neprijatelja kroz sedam knjiga tako i mi u svojim životima možemo poraziti svoje strahove, svoje bauke i na kraju živjeti oslobođeni straha, tako da se suočimo s njime i pobijedimo ga. Harry nikad nije bježao od svoje dužnosti. On je otkrio da je čarobnjak s jedanaest godina preko Hagrida, našao je prijatelje Rona i Hermionu, naslijedio je plašt nevidljivosti, sprijateljio se s duhovima, pronašao je kamen mudraca, kročio je u odaju tajnu i pobijedio je baziliska, gledao je u oči vukodlaka Lupina, gledao je u oči Petera Pettigrewa, koji je izdao njegove roditelje, borio se s novostvorenim Voldemortom iza labirinta u tromagijskom natjecanju, plesao je ples na balu, poljubio se s Cho, organizirao je Dumbledoreovu armiju, učio je čarobnjake patronus, tražio je horkruse, porazio je Voldemorta. Sve je Harry učinio sam, ali uz veliku pomoć svojih prijatelja Rona i Hermiona. Knjiga je oda prijateljstvu i ljubavi. Ona je čarobna i svatko tko čita ili gleda Harry Poterra zna da je on ulaz u drugačiji, bolji svijet. Što je iza prolaza perona 9 i ¾ nego vlak Hogwarts ekspres, banka Gringotts, Zakutna ulica i škola Hogwarts. U knjigama kao i u filmovima ne postoji grešaka, to je savršeno. Svaka situacija okreće stranice, svaka scena traži još. Sve je uzbudljivo, sve je tu za ljubitelje fantazije.
Sad znam tko je Harry Potter. On je moj omiljeni čarobnjak, rodio se u ljeto 1980. godine, a njegova majka Lily se žrtvovala za njega kad ih je napao Voldemort, od čega mu je ostao ožiljak i on je postao dječak, koji je preživio, koji je ostao živ. Harry živi u Kalininovom prilazu broj četiri, kod svoga tetka Vernona i tete Petunije. S deset godina je napravio da nestane staklo u zoo vrtu i znao je već govoriti jezikom zmija. Jedanaesti rođendan je proveo na svjetioniku gdje mu je tetak pobjegao s obitelji od pisama iz čarobnjačkog svijeta, ali čarobnjaci znaju sve tako da je čuvar ključeva Hagrid stigao po Harrya i rekao mu je tko je on i tko su mu bili roditelji. Harry mu nije vjerovao, ali htio je napustiti zločestu obitelj u, kojoj je živio kao sluga jer nije imao ni sobu, živio je u ormaru za metle. Dobio je priliku vidjeti Zakutnu ulicu, kupiti čarobni štapić i to sve naslijeđenim novcem od svojih roditelja. Hagrid mu je ispričao priču o zlom Voldemortu i kako je taj htio ubiti sve čarobnjake, koji su protiv njega među, kojima su bili i roditelji Harrya. Kasnije je Harry upoznao Rona i Hermionu u vlaku za Hogwarts i s njima se borio protiv trola i troglavog psa, kojeg je mogla smiriti samo glazba. Cijela priča radila se oko malog paketa, kojeg je Hagrid uzeo u banci zapravo je Hagrid imao kamen mudraca a koji je trebao Voldemortu za povratak. Harry i prijatelji su otkrili kako Voldemort hoće kamen mudraca i prošli su tri zamke, a tad je Harry porazio svog protivnika, učitelja Quirrella. Od tada je Harry prošao mnoge izazove da bi stigao pred svoju školu bez Dumbledorea, koji mu je kroz priču bio savjetnik i sukobio se s Voldemortom toliko jako da su mnogi Harryevi prijatelji izgubili život kao Dobby, Fred i sam Harry je bio u opasnosti da ne preživi glavni sukob, kao ni Ron ni Hermiona. Ovdje je svatko ovisio o snazi čarolije i volje da se porazi Voldemorta jednom zauvijek. Zato mi se Harry i dalje sviđa i svima bih rekla da je Harry Potter nešto najbolje na svijetu, nešto bez čega bi knjigoljupci i filmoljupci previše propustili u životu, a to je čarolija slatkoće Hogwartsa.

Korisnik

Ukupno postova: 1
Član od: 07.03.2010.
Odg: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
22.11.2011. u 18:40:00
Recenzija filmova Harry Potter i darovi smrti I i II

Nakon dugog iščekivanja napokon su izašla i posljednja dva filma o malom čarobnjaku Harry Potteru. Iako je trebalo gotovo deset godina godina da se snime svi filmovi, mora se reći da će mnogi obožavatelji priznati, a među njima i ja, da bi voljeli da se pustolovine njihovog omiljenog čarobnjaka i dalje nastave. Ali tako je kako je, svemu lijepom mora doći kraj pa tako i ovom izvrsnom serijalu Harry Potter filmova.
Nadam se da govorim za većinu kada kažem da su ova dva posljednja filma jedni od bolje snimljenih filmova u serijalu. Filmovi doslovno prate radnju zadnje knjige, što se ne može reći i za peti i šesti nastavak koji za mene spadaju u lošije ekranizacije Harry Pottera.
Dakle, što se tiče prvog dijela Harry Potter i darovi smrti I on počinje sa dramatičnom scenom mučenja koja nam predskazuje mučnu atmosferu jeze i straha koja će prevladavati u cijelom filmu. Od prvog trenutka upada se u sukob između dobra i zla koji će se nastaviti kroz većinu filma. Radnja se više ne odvija između sigurnim zidinama Hogwartsa već u pravom realnom svijetu u kojemu su Harry, Ron i Hermiona ostavljeni sami da se brinu o sebi i da pronađu preostale horkuruse i svladaju Voldemorta. U ovom dijelu posebno je isprofiliran lik Rona, njegove sumnje i strahovi i osjećaji manje vrijednosti koji ga čak i natjeraju da ostavi svoje najbolje prijatelje kada im je bilo najteže. Naravno on se na kraju vrati i spasi stvar kao što pravi junak i mora.
Osim uzbudljivih scena borbi film pršti od uzbuđenja i pojačane doze straha. Dodatni ton mračnjaštva pridaje i sami kraj. Film naime završava tragičnom scenom na ledenoj morskoj plaži dok vilenjak Dobby umire Harry Potteru na rukama.
Harry Potter i darovi smrti I definitivno ostavlja gledatelja u gladi za još, još magije, još borbi, još otkrivanja tajni. Najradije bi da drugi nastavak odmah uslijedi, ali nažalost nije se moglo.
Mora se priznati da je bilo jako, jako dugo čekanje dok u kinima nije napokon osvanuo i njegov nastavak Harry Potter i darovi smrti II, ali isplatilo se. Sva iščekivanja bila su nagrađena i to višestruko. Jedina je šteta što je to definitivno kraj ove predivne pustolovine, no krenimo sa samim filmom. Nastavak je, kao što se i očekuje, nakrcan jurnjavom, uzbuđenjima i fantastičnim scenama borbe u kojima specijalni efekti briljiraju i podižu sve na jednu veću razinu. Film je spektakl boja, mašte i kreativnosti. Možemo biti samo zahvalni što živimo u kompjuterskom dobu gde je snimanje ovakvih scena moguće, štoviše čini se kao da su stvarne. Ipak najviše me dojmila scena koja nije bila pretjerano ušminkana efektima, scena umiranja profesora Snapea koja me se i u knjizi najviše dojmila. Alan Rickman je jednostavno fenomenalan, kao i cijela glumačka postava. Čini se kao da su svi, znajući da se radi o zadnjem nastavku, izvukli posljednje atome svoje snage i umijeća da prikažu svoje likove u najboljem svijetlu. Neću previše otkrivati radnju filma iako većina i zna što može očekivati, barem svatko tko je pročitao knjigu. Ali vidjeti kako je to preneseno na platno je pravi doživljaj koji nitko ne bi smio propustiti, nitko tko se smatra pravim ljubiteljom dobrih filmova.
Što drugo reći za čitavi serijal filmova o Harry Potteru nego da su to filmovi koji se ne bi smijeli propustiti ni pod koju cijenu. Ako niste Harry Potter fan toplo preporučavam da pogledate svih osam dijelova i to ćete postati. Šteta bi bilo propustiti ovakav povijesni serijal kojemu je već zapisano da će ući u legendu, ustvari koji je već legenda. Uronite u svijet Harry Pottera koji obećava i održava svoje obećanje da ćete na kratko zaboraviti sve svoje brige i uživati u magičnom svijetu čarobnjaka i vještica.

Korisnik

Ukupno postova: 2
Član od: 06.09.2009.
Odg: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
22.11.2011. u 18:43:01
The End Harry Pottera u mojoj izvedbi

Harry Potter gleda u svoj čarobni štapić, koji reagira. On je postao putoključ i odvodi ga pred Dumbledoreov lijes gdje Harrya očekuje duh Siriusa Blacka.
Sirius mu govori da se pazi riđokose žene, koja će ući u život Ginny za pet godina i koja će nositi medaljon boje Gryffindora.
Harry se vraća kući, u Kalinov prilaz četiri gdje je opet prijatelj sa Dursleyevima. Vernon i Petunija su prihvatili čaroliju, jer je i Dudleyeva kći primljena u Hogwarts. Na večeri on ugleda riđokosu ženu crnih očiju i saznaje da je ona Dudleyeva prava majka, Leonora Black, Siriusova tetka i da je došla po svoga sina. Ona traži od Harrya da postane učitelj u Hogwartsu i da pazi na Katharine Veronicu, Dudleyevu kći.
Harry ne zna što bi rekao, a Ginny mu govori da pristane jer je Leonora tetka Siriusa.
On je zabrinut jer zna da će za pet godina ta ista žena donijeti nevolje Ginny. Ipak pristaje postati učitelj metloboja u Hogwartsu i dobro mu ide učiti lov zvrčke.
Tu je i sin Draca, Scorpio, koji je zaljubljen u lijepu Katharinu Veronicu i Harry na sve načine pokušava otkriti što se događa u dnevnom boravku Slytherina gdje je od pričalice Myrtl svoje duh prijateljice saznao da se Katharina Veronica priprema popiti višesokovni napitak.
To je neki tajni sastanak, Harry misli i javlja to Hermioni, koja svakako zna sve o višesokovnom napitku.
Hermiona je jako zabrinuta. Višesokovni napitci mijenjaju oblik čovjeka u drugi. Što Scorpio i Katharina Veronica pokušavaju učiniti?
Harry je u svojoj sobi, koju je prije imao Lupin i dok je gledao Mjesec netko ga je napao i zavezao za krevet, ukrao mu je plašt nevidljivosti iz ormara.
Ujutro je poslao pismo sovom Ronu i Hermionu da se u Hogwartsu događaju stvari, koje on sam ne može riješiti.
Odjednom otkrije od Myrtl da je netko ukrao dijelove sata za putovanje u prošlost, kojeg je Hermiona koristila kako bi spasila hipogrifa od krvnika i Siriusa od dementora a koje je Dumbledore čuvao u svom uredu.
Ron ispituje slike u Hogwartsu tko je lopov, tko je ukrao plašt nevidljivosti, ali samo Dumbledore govori da je to učinio neki smrtonoša.
Od Krvavog baruna, duha saznaju da je netko provalio u banku Gringotts i ukrao žezlo tame i da je ta osoba sličila na Hermionu.
Žezlo tame je služilo za buđenje mračnih smrtonoša a moglo se kupiti samo uz dozvolu nekog višeg ministra u ulici Nokturno nedaleko zakutne ulice zajedno sa svijećama i šišmišima.
Hermiona je užasnuta, ali prijeti joj krivnja za krađu.
Nju odvode u Azkaban, a Ron je očajan. Harry koristi svoj čarobni štapić kao putoključ do Siriusa i susreće na livadi malog vilenjaka, koji drži žezlo tame. Tu su Katharina Veronica i Scorpio a pored njih je Lucius Malfoy.
Harry je ljutit i zahtjeva objašnjenje. Lucijus koristi čarobni štapić i nastaje bitka.
Katharina Veronica gubi svoj oblik i postaje Leonora Black, koja govori da nije Dudleyeva prava majka i da je htjela samo doći do Harrya kako bi vidjela lice osobe, koja je porazila Voldemorta i da je duh Siriusa njezina čarolija.
Harry je uhvaćen u zamku i odveden. Lucius je ponosan na svog unuka i daruje ga darovima iz ulice Nokturno.
Dolazi Draco i on gleda u Harrya, koji ga je spasio od Voldemorta. Iako prije nije imao osjećaj zahvalnosti, Draco se promijenio radi tog Harryeva spašavanja i odlučuje ga spasiti, te je Harry slobodan, Draco je bez očeva znanja poslao dokaze da je lopov koristio čaroliju višesokovnog napitka i Hermiona je slobodna.
Svi slave kod Dursleyevih. Draco se smješka ispred Harryeve kuće a Harry mu se smješka natrag, čini se da su sad postali tihi prijatelji i da je čarobnjački svijet dosegao ravnotežu jedne lijepe tople jeseni.

Korisnik

Ukupno postova: 1
Član od: 07.03.2010.
Odg: OSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
22.11.2011. u 18:55:29
Revijalni specijal o Harry Potter franšizi

Da podsjetimo one koji su možda zaboravili Harry Pottera je napisala britanska spisateljica J.K. Rowling. Serijal se sastoji od sedam knjiga: Harry Potter i kamen mudraca , Harry Potter i odaja tajni, Harry Potter i zatočenik Azkabana, Harry Potter i plameni pehar, Harry Potter i red Feniksa, Harry Potter i princ miješane krvi i Harry Potter i darovi smrti.
Ma to već i ptice na grani znaju. Knjige prate pustolovine usamljenog siročića Harry Pottera koji na svoj jedanaesti rođendan saznaje da je zapravo čarobnjak i upisuje se u Školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts.
Ideju za priču dobila je dok se vozila vlakom 1990. Počela je pisati magične avanture dok je sjedila u kafićima i pubovima često samo na komadiću papira i salvetama. Nakon mnogo bezuspješnih potraga za izdavačem napokon joj uspjeva 1997. godine izdati prvu knjigu Harry Potter i Kamen Mudraca koja postiže instant uspjeh, a ostalo je, kako se kaže, povijest.
Nakon mnogobrojnih književnih nagrada i milijune prodanih primjeraka knjige sada sa stopostotnom sigurnošću možemo ustvrditi da otkada se ime Harry Potter po prvi puta pročulo u svijetu on više nije bio isti. Ljudi koji prije nikada nisu čitali knjige sada su u redu čekali da izađu nove pustolovine o malenom čarobnjaku Potteru koji je prirastao svima srcu. Od malih do velikih, nije bilo čovjeka koji nije čuo za njegovo ime. Ništa se nije moglo pročitati u novinama ili internetu a da nije barem jednom spomenuto ime Harry Pottera. Riječi kao što su metloboj, Hogwarts, čarobni napici ušli su u svakodnevni rječnik.
Svima je već poznata priča o spisateljici J.K.Rowlling koja je živjela na socijalnoj pomoći dok je pisala ovo legendarno dijelo i koje ju je lansiralo među sami vrh najpopularnijih pisaca današnjice i najutjecajnih ljudi svijeta. Njezino bogatstvo sada se mjeri u milijardama, a njen uspjeh potaknuo je milijune drugih ljudi da pokušaju ostvariti vlastiti san. Izdavači knjiga su zadovoljno trljali ruke jer se njezinim uspjehom knjiga opet vinula u visine. Nakon Pottera napisana su brojna dijela puna čarolije i čarobnjaka, vještica i vila. Ne zaboravimo i slavnu Stephanie Meyer i njezin serijal Sumrak koji je slijedio Harry Pottera i koji sigurno ne bi uspio na tržištu da nije bilo njezinog slavnog prethodnika. Poznato je i da su brojni ljudi počeli ponovno čitati knjige, a oni koji se nikada ne bi prije vidjeli s knjigom u ruci sada su se ponosno šepirili sa svojim primjerkom Harrya Pottera.
Ljudi koji su doživjeli pravu Pottermaniju i svaki nastavak iščekivali, čekali u dugom redu, grizli nokte dok su pogađali što će se slijedeće dogoditi, ta vremena neće nikada zaboraviti.
Kada su se 2000. počeli snimati filmovi svaki pravi obožavatelj je sa mučnim iščekivanjem čekao da prvi nastavak ugleda svijetlo dana. Pitalo se na sve strane da li će glumačka postava ispuniti očekivanja ili ne. U studenom 2001. kada je izašao prvijenac na svijetlo dana vidjelo se da je film ispunio očekivanja i najzagriženijih obožavatelja. Na radost sviju prvi film o malom čarobnjaku polučio je pravi svjetski uspjeh, a nakon toga su se redali nastavci jedan bolji od drugoga. Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint su preko noći lansirani u zvijezde i njihovi životi više nikada nisu bili isti.
Ime Harry Pottera postao je simbol uspjeha, a kultni uspjeh knjige slijedio je i uspjeh njegovih filmova. J.K. Rowling prerasla je u živu legendu i možemo joj samo reći jedno veliko hvala jer je svojom maštom i kreativnošću, svojom upornošću i radom pokazala svima da se snovi obistinjuju, ali i još veću zahvalnost što nam je dopustila da provirimo u čudesni svijet magije i čarobnjaštva, svijet Harry Pottera.
Svim se srcem nadam da će njezin uspjeh slijediti i drugi pisci i da ćemo se uskoro moći veseliti i drugim uspješnicama i filmovima koji će biti kvalitetni kao on jedan i jedini Almighty HARRY POTTER.
Stranice: 1 2 3 Odgovori
Filmski forum Film Aktualni filmoviOSVOJI KOLEKCIONARSKO LIMITIRANO IZDANJE "HARRY POTTER"
Najaktivniji korisnici u posljednja 2 tjedna: