Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Anđeli i demoni - Zanimljivo

Anđeli i demoni (2009)

Angels & Demons

Žanr Triler
Godina 2009
Redatelj Ron Howard
Preporuka korisnika
Sviđa mi se (
20
) Ne sviđa mi se (
5
)
Rotten Tomatoes ® 37%57%
Na BluRay

Zanimljivo

CERN je jedan od najvećih i najcijenjenijih svjetskih centara za znanstvena istraživanja. Uglavnom se bave fundamentalnom fizikom, otkrivajući od čega se sastoji Svemir i kako on u stvari funkcionira.

Na institutu CERN koriste se najveći i najsloženiji znanstveni instrumenti u svrhe proučavanja osnovnih sastojaka materije – osnovnih čestica. Proučavajući sudaranje tih čestica, fizičari uče o zakonima Prirode. Instrumenti koji se koriste na CERN-u su akceleratori i detektori čestica. Akceleratori ubrzavaju zrake čestica kako bi postigli visoku razinu energije prije sudara s drugim česticama ili fiksnim metama. Detektori opažaju i bilježe rezultate tih kolizija.

Osnovan 1954. godine, CERN laboratorij smješten je u blizini francusko-švicarske granice pokraj Ženeve. Taj centar predstavlja jednu od prvih zajedničkih europskih inicijativa, u kojoj danas sudjeluje 20 zemalja članica.

CERN-ov Large Hadron Collider (LHC) je ogroman mjerni instrument smješten u blizini Ženeve, koji premošćuje granicu između Švicarske i Francuske. To je akcelerator čestica kojeg fizićari koriste za promatranje najsitnijih čestica – fundamentalnih čestica od kojih se sastoji sva materija. Dvije zrake subatomskih čestica koje se nazivaju 'hadroni' – protoni ili ioni – putuju u suprotnim smjerovima unutar kružnog akceleratora, prikupljajući energiju sa svakim novim zaokretom.

Fizičari planiraju koristiti LHC kako bi stvorili uvjete kakvi su vladali tik nakon Velike Eksplozije, direktno sudarajući dvije zrake vrlo visoke energije. Timovi fizičara iz cijelog svijeta planiraju analizirati čestice nastale nakon kolizije uz pomoć posebnih detektora u čitavom nizu eksperimenata posvećenih LHC-u.

Pretraži projekcije

Ocjena filma

7,2
Ukupna ocjena
7,8
Naša ocjena
Moja ocjena

Datum izlaska

Svibanj 14 2009
U kinima
Rujan 23 2009
Na DVD-u
     
Na BluRay-u

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?