Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

O filmu

Maratonci trče počasni krug (1982)

Maratonci trče počasni krug

Žanr Komedija
Godina 1982
Redatelj Slobodan Šijan
Preporuka korisnika
Sviđa mi se (
8
) Ne sviđa mi se (
1
)
U kina Na BluRay

Sinopsis

Kraljevina Jugoslavija, 1930-ih. U Marseille-u je ubijen kralj dok u Beogradu živi obitelj Topalović koja se bavi jedinom sigurnom stvari – smrti. Oni su naime pogrebnici iz generacije u generaciju. Posao je počeo stari Pantelija, koji još uvijek živi i ima 120 godina, a nastavili su pradjed Maksimilijan, djed Aksentije, otac Milutin, sin Laki dok najmlađi unuk Mirko ne želi nastaviti obiteljki posao. Oni nisu osobito složni i često se svađaju;

Jednom prilikom Mirko prihvati izraditi lijes za preminulog čovjeka od 2 metra i 28 centimetara, na što ga otac Laki izgrdi jer ne može vjerovati da postoji tolika "grdosija". Jednog dana iznenada umre Pantelija. Obitelj razmišlja da obavijesti njegove poznanike, no onda se sjete da je „njegov posljednji prijatelj preminuo negdje krajem prošlog stoljeća“. Ubrzo izbije svađa oko njegove ostavštine, ali i oko toga da li da na njemu isprobaju novu tehnologiju kremiranja koju zagovara Laki, a i Pantelija je uvijek govorio " U krematoriju je budućnost!".

Mirko se u međuvremenu zaljubio u Kristinu, djevojku koja radi u kinu i koja se ne zanima za njega nego za vlasnika maloga kina Đenku. Ovaj ih počne nagovarati da glume u njegovom filmu par te da se razodjenu, no oni se nećkaju. Tu je i Bili Piton, Kristinin otac, koji posluje s Topalovićima tako što iz grobova iskopava i prodaje lijesove nedugo pokopanih mrtvaca, koje ovi "prefarbaju" i prodaju kao nove.

Bilijeva banda nije u najboljim odnosima s Topalovićima koji mu duguju novac, a Laki je autom slučajno pregazio i ubio "komšiju" Rajkovića, čije tijelo Topalovići pokušavaju sakriti na groblju gdje ih slučajno vidi Bili i ekipa (koji su tamo došli svojim uobičajenim poslom - iskapanjem lijesova) i time ih ucjenjuje. Kada Mirko ulovi Kristinu s Đenkom, pobijesni i ubije ju, objavivši rat Biliju i njegovoj bandi. Na kraju Topalovići uzmu puške i krenu u otvorenu bitku s Bilijem i bandom, što završi krvoprolićem.

Film info

Trajanje filma : 01:32:00 Distributer : Nema informacije
Datum izlaska :   6. Ožujak 1982. U kinima od :   Nema informacija
Web stranica : Nema informacija Na DVD-u od:   01.01.2007.
    Na Blu-rayu od:   Nema informacija

Glumci i filmaši

Uloge : Bogdan Diklić, Pavle Vujisić, Danilo Stojković
Redatelj : Slobodan Šijan
Producent : Milan Zmukić
Scenarist :   Dušan Kovačević
vidi sve...

Komentari (1)

neven100 30.12.2011. u 22:57:05 Legendarni film...

Komentiraj film

Kako biste komentirali film, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Pretraži projekcije

Ocjena filma

9,3
Ukupna ocjena
8,5
Naša ocjena
Moja ocjena

Datum izlaska

     
U kinima
Siječanj 01 2007
Na DVD-u
     
Na BluRay-u

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?